Детска градина №15 „Слънце“

7 април - Световният ден на здравето и здравния работник

22 апр 2024

7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се чества и като Ден на здравния работник от 1964 година.

Световната здравна организация е създадена в Женева през 1948 г., като към 2022 г. в нея членуват 194 държави. Правителства, неправителствени организации и специализирани организации на ООН работят съвместно по програми за решаване на общи за човечеството здравни проблеми. Глобалните инициативи приканват всички - от световните лидери до гражданите - да се фокусират върху международно значими здравни предизвикателства. Празникът има за цел да насочи вниманието към глобален здравен и социален проблем, който засяга цялото общество. 

Ето защо 7-ми април бе отбелязан и в ДГ №15 "Слънце". Деца и техните учители гостуваха в медицинските кабинети, където се запознаха с професията "медицинска сестра", оборудване в здравен кабинет. Медицинските сестри им обясниха колко е важно да мият ръце, да се хранят здравословно, да изпълнавот закалителните процедури и да бъдат отговорни за своето здраве.
Преди това малчуганите оцветиха тематични рисунки, а други бяха в ролята на лекарите и пациенти.
Медицинските сестри в яслена група също разказаха за важността на работата с най-малките. АЛБУМ
Честит празник, скъпи колеги!
Бъдете все така слънчеви и всеотдайни!