Детска градина №15 „Слънце“

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

23 фев 2022

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo.  За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Изследване върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ: Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, лошите отношения и неразбирането на различията утвърждават рисковите поведения сред юношите.

Водени от идеята, че превенцията на тормоза в училище трябва да започне от най-ранна възраст, в Детска градина №15 "Слънце" решихме да проведем "Ден на розовата фланелка".
Нашите инициативи са с акцент върху това да бъдем добри. Във всички възрастови групи бяха прочетени приказки за приятелството. Мълчоганите пяха песни за доброто и приятелството.
Децата от трета А и Б възрастова група направиха табла с послания на доброто, а децата от четвърта А и Б възрастова група изработиха сувенири с надпис "Аз съм ти приятел!".

Надяваме се в нашите възпитаници да покълне зрънцето на толерантността и доброто и да живеем в един по-добър свят без насилие!

Албум