Детска градина №15 „Слънце“

1 април - ден на шегата

1 апр 2022

1 април се отбелязва като ден на шегата и хумора. Денят е обявен за специален през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.
От много хора 1 април се възприема като ден, когато не само че е позволено да се шегуваме, а направо е задължително. Има няколко версии за това защо този датата е именно 1 април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където чествали празника на Глупците (Festus Fatuorum).
В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай “априлска риба”. В Англия 1-и април е Ден на всички глупци. Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април”.
У нас още от най-стари времена народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори.
Вмного краища на България април е наречен „Лъжитрав“, а старобългарската дума „лъжуняк“ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.

Децата в ДГ №15 "Слънце" във всички възрастови групи обичат да се сегуват, затова  отбелязаха този ден с много смях и настроение. Малчуганите от трета А и трета Б възрастова група направиха съвместен празник, на който  драматизираха приказка за Хитър Петър, отговаряха на гатанки, разказваха си весели истории, танцуваха народни танци.

Гост на празника бе директора на детската градина госпожа Анна Йорданова. АЛБУМ